Informații microcipare și înregistrare câini

Conform legii,  toti cainii cu stapan de pe teritoriul Romaniei, vor trebui identificati si inregistrati la medicul veterinar pana la data de 1 ianuarie 2015 sau inainte de scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei. Identificarea se realizeaza cu ajutorul microcipului, un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, ce sa va introduce subcutanat, de regula in regiunea gatului sau interscapular. Pentru fiecare câine identificat şi înregistrat, se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic.

Dupa microcipare, obligatia medicului veterinar este de a inregistra cainele in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan, creandu-se astfel o fisa electronica a patrupedului dumneavoastra, unde se vor adauga toate principalele evenimente din viata acestuia (fătarea, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, regăsirea, moartea unui câine, schimbarea adresei proprietarului, schimbarea proprietarului).

Câinii se identifică exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora, de către medici veterinari înregistrati în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare.

Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în 23 decembrie 2013.

Câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a prezenţei norme cu un microcip cu cod unic de identificare corespunzător standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fi înregistraţi în baza de date şi se vor emite carnete de sănătate noi, conform prezentelor norme.

După data de 31 decembrie 2014 este interzisă deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi.